Joogatieni

Luotan tähän harjoitukseen ja haluan jakaa sitä eteenpäin.

Tutustuin astangajoogaan 2000 –luvun alussa alkeiskurssilla. Jooga tuntui ensin hankalalta työpäivän jälkeen ja minulla oli suuria vaikeuksia keskittyä harjoitukseen, sillä se oli niin hidasta. Jatkoin kuitenkin satunnaista joogailua ja kävin samaan aikaan kuntosalin ryhmäliikuntatunneilla. Kerran myöhästyin body pump tunnilta ja ”jouduin” body balance tunnille. Se tuntuikin äärettömän hyvältä kehossa ja mielessä. Tarvitsin rauhaa, vastapainoa työkiireeseen. Tämän jälkeen aloin käydä enemmän hidas tempoisilla tunneille.  Pian myös kuntosalille tuli astangajoogaa. Nyt tunnit tuntuivat mielekkäiltä ja helpommilta, kun aikaisemmin. Samoihin aikoihin sain välilevyn pullistuman liiallisen istumisen vuoksi, sillä työskentelin ja opiskelin samaan aikaan. Se oli erittäin hankala vaihe elämässä, sillä kipu oli jatkuvaa ja liikunta lähes mahdotonta. Tilanne päättyi puolen vuoden odotuksen jälkeen selän leikkaukseen. Kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen otin loman ja lähdin Goalle. Löysin sieltä astangajoogatunnit ja lomasta tuli ensimmäinen joogalomani. Tunsin heti, kuinka jooga paransi selkääni kerta kerralta. Siinä se oli, minun juttuni – astangajooga! Siitä alkoi joogatieni ja kun palasin Suomeen hakeuduin astagajoogatunneille ja aloitin päivittäisen harjoittelun.

Aluksi tein joogaa ainoastaan fyysisten hyötyjen vuoksi, sillä liikuntana se oli erittäin monipuolinen ja auttoi selkää jaksamaan työssä. Pikku hiljaa aloin huomata myös muita muutoksia, mm. en hermostunut enää niin helposti, pystyin keskittymään asioihin paremmin, en paennut asioita vaan tahdoin käsitellä niitä, asenteet alkoivat muuttua itseä ja muita ihmisiä kohtaan sekä joogafilosofia alkoi kiinnostamaan. Paljon hyvää tapahtui nopeasti, se vahvisti uskoa harjoitukseen.

Ensimmäisen opintomatkani Intian Mysoreen Shri K. Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Instituuttiin (KPJAYI) tein 2009. Tiesin heti, että palaan takaisin. Seuraavana vuonna vietin kuusi kuukautta Mysoressa ja Sharath Joisista tuli opettajani. Siitä lähtien olen käynyt vuosittain opiskelemassa hänen luonaan. Viidennellä opintomatkalla vuonna 2012 sain Sharathilta II-tason opetusluvan astangajoogan ensimmäiseen- (Yoga Chikitsa) ja toiseen asentosarjaan (Nadi Sodhana).

Ohjaamisen aloitin avustamalla Anand Zorzoa Ashtanga Yoga Canarias joogakoulussa Espanjassa 2011. Sen jälkeen olen ohjannut Suomessa, Espanjassa ja Intiassa. Opetuksessani seuraan perinteistä Sri K. Pattabhi Joisin opetuslinjaa, kuten Sharath on sen minulle opettanut. Minusta on tärkeää, että joogatunnilla vallitsee rauhallinen ilmapiiri, joka luo mahdollisuuden meditatiiviseen harjoitukseen. Opetuksessa keskityn vinyasaan, eli liikkeen ja hengityksen yhdistämiseen sekä hyvän balanssin löytämiseen voiman ja notkeuden välillä.

Edellä mainittujen opettajien lisäksi minua ovat inspiroineet mm. Rolf Naujokat, Eddie Stern, Louise Ellis ja Petri Räisänen. Keväällä 2013 sain toimia Petrin avustajana Purple Valleyn retriittikeskuksessa Intiassa. Olen myös päässyt avustamaan opettajaani Sharath Joisia Mysoressa kahteen otteeseen, helmikuussa 2014 ja tammikuussa 2015. Nämä avustusjaksot ovat olleet erittän hyödyllisiä opettamisen kannalta.

Astangajooga on muuttanut elämäni monella tapaa positiiviseen suuntaan. Luotan tähän harjoitukseen ja haluan jakaa sitä eteenpäin. Olen onnellinen, että saan harjoitella joka päivä!

Kuvat: Tuomas Saarela

"Don't run behind yoga. Yoga is within you". -Sharath Jois