Astangajooga Helsinki | Caritashtanga


Jooga ei ole fast foodia

Nykyään kaikki halutaan valmiiksi pureskeltuna eteen, ota tämä tieto tai osaaminen haltuusi tiettyä korvausta vastaan. Eihän se noin voi onnistua. Kaikki jää vajaaksi, kukaan ei osaa mitään enää kunnolla. Tahdotaan tietoa vähän sieltä täältä. Raapaistaan pintaa vähän joka alueelta. Ei jakseta keskittyä yhteen asiaan ja syventää tietämystä.

Itse mietin paljon joogaa ja sen oivaltamista, koska se on tällä hetkellä niin vahvassa roolissa omassa elämässäni. Joogan tietoa ei voi antaa valmiiksi pureskeltuna. Se on koettava itse. Se ei ole fast foodia, se vie aikaa… se on life time practice. Joogan päämäärä on mielen toimintojen pysäyttäminen, tai edes niiden hiljentäminen. Se onnistuu harjoituksen ja kiinnittämättömyyden kautta. Ensin tulee harjoitus, joka on säännöllistä, jatkuvaa ja pitkäaikaista. Se tarvitsee valtavaa itsekuria (tapas). Joogan päämäärää ei voida saavuttaa ilman harjoitusta. Ensin on tehtävä lujasti töitä. Nykyään puhutaan paljon että pitää elää flow’ssa ja päästä vaan irti, niin asiat tapahtuvat itsestään. Oma näkemys tähän on, että ilman harjoitusta asiat eivät tapahdu tai ainakin asioiden syvyys jää pinnalliseksi. Ensin on harjoiteltava säännöllisesti, ilman taukoja, pitkän ajanjakson. Sitten voimme alkaa päästämään irti, ei kiinnittyä mihinkään aineelliseen tai aineettomaan, kuten työhön, rahaan, asemaan, menestykseen, ihmiseen, hyvän olen tunteeseen.

Olen miettinyt paljon myös joogan opetusta. Siinäkin on sama trendi – kaikki tänne nyt heti – tässä joogan opetus 200 tuntiin tiivistettynä. Se ei vaan onnistu näin. Opettaja voi ainoastaan opettaa perinteen, mutta oppilaan on tehtävä koko työ itse. Oppilaan on harjoiteltava pitkään ja nähtävä kokemuksen kautta kuinka harjoitus toimii. Sitä ei voi oppia kirjoista. Nyt mennään opettajakoulutukseen ennen oman harjoituksen vakiintumista, josta saadaan joogaopettajan diplomi ja samalla tullaan joogeiksi. Kilpailun kiristyminen ja paineet kasvavat alalla. Tämä tarkoittaa, että koulutuksia tulee tulevaisuudessa olemaan vieläkin enemmän.

Myöskään asanaa ei voi selittää oppilaalle auki, vaan sen voi kokea ainoastaan tekemisen kautta, kuten kaikki muutkin joogan 8 haaraa. Yaman ja niyaman voi lukea kirjasta ulkoa, mutta oppia ne voi ainoastaan oman kokemuksen kautta soveltamalla niitä omaan elämään. Tähän perustuu myös Sri K. Pattabhi Joisin sanonta ”99% practice, 1% theory”. Tämä siis pitää sisällään astangajoogan kaikki kahdeksan haaraa. Kyse ei siis ole vain asanaharjoituksesta.

 

Practice practice and all is coming. –lyhyesti ja ytimekkäästi piste.

Om Mysore life <3

 


1 Comment » for Jooga ei ole fast foodia
  1. Tuomas says:

    Hyvä kirjoitus! Kuvaa kyllä hyvin ajanhetkeä, ja joogan kaupallistumisen ja länsimaiseen yhteiskuntaan sulautumisen lieveilmiöitä. Suomennettuna “mielen toimintojen pysäyttäminen” kuulostaa vähän oudolta, vaikka näinhän asia on. Ehkä joogaa tuntematon ymmärtäisi paremmin mistä on kyse, jos käytettäisiin ilmaisua “mielen hallinta”. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

© Caritashtanga