Astangajooga Helsinki | Caritashtanga


Mantrat

Mantrat ovat useimmiten sanskritinkielisiä pyhiin kirjoituksiin perustuvia resitoitavia tavuja, rukouksia tai tarinoita. Mantran toistamista joko ääneen tai hiljaa mielessä käytetään hengellisenä harjoituksena. Mantrat syntyivät varhaisessa hindulaisuudessa ja myöhemmin niiden käytön omaksuivat myös buddhalaiset, jainalaiset ja sikhiläiset.

Sanskritin sana mantra koostuu juuresta man- “ajatella” (myös sanasta manas, “mieli”)  ja päätteestä -tra (sanasta trayate, vapautua), joten käännös sanalle voisi olla “mielen vapauttaminen”.

Resitoinnilla on mieltä keskittävä, puhdistava ja parantava vaikutus. Joidenkin kirjainyhdistelmien värähtely vaikuttaa suoraan sisäelimiin, verenkiertoon ja hermostoon.

Astangajoogassa tunnetaan yleisesti kolme mantraa: alkumantara, suryanamaskaramantra ja loppumantra.

Alkumantra resitoidaan ennen asanaharjoitusta kädet kara mudrassa, eli kämmenet vastakkain sydämmen kohdalla. Astangan alkumantra on kunnianosoitus Guruille, eli opettajille, ja heidän jumalaiselle tiedolleen, jotka parantavat oppilaiden elämänlaatua ja johtavat kohti korkeimman minuuden oivaltamista.

Om Vande Gurunam charanaravinde
Sandarshita-svatma-sukavabodhe
Nishreyase jangalikayamane
Samsara-halahala-mohashantyai
Abahu-purushakaram
Shankhacakrsi-dharinam
Sahasra- sirasam svetam
Pranamami patanjalim Om

Käännös (Petri Räisänen, Nadi Sodhana)

Kumarran Gurujen lootusjalkoja
jotka kirkastavat paljastetun itsen onnen
jotka ovat korkein hyvä
jotka ottavat viidakon parantajan muodon
poistaakseen elämän ja kuoleman kehrän
myrkyn aiheuttaman harhan.

Shanti mantra eli loppumantra lausutaan asanaharjoituksen päätteeksi kädet kara mudrassa. Se on rukous koko maailmankaikkeuden energian parantamiseksi. Loppumantran avulla suunnataan asentoharjoittelusta saatua enrgiaa, tietoa ja kokemusta epäitsekkäisiin tarkoituksiin, kohti hyvyyttä, ymmärrystä ja rauhaa. Erityisesti sen viimeiset säkeet tunnetaan kaikkialla Intiassa, mikä osoittaa intialaisten suurta suvaitsevaisuutta muita kansoja ja uskontoja kohtaa. (Tämä kappale on suora lainaus Petri Räisäsen kirjasta ASTANGA, sillä se on minusta todella kauniisti sanottu.)

Om Swasthi prajabhyah paripalayantam
Nyayena margena mahim mahishah
Go-bramanebhyah shubam astu nityam
Lokah samasth sukhino bhavantu
Om shantih, shantih, shantih

Käännös (Petri Räisänen, Nadi Sodhana)

Onnea kansalle sekä hallitsijoille,
jotka suojelevat maata totuuden polkua kulkien.
Tulkoon aina kaikkea hyvää lehmille ja brahmiineille!
Olkoot kaikki maailmat onnelliset!

Suryanamaskaramantara eli aurinkotervehdysmantra on rukous aurinkojumalalle. Jokaisen aurinkotervehdyksen aikana resitoitu auringolle omistettua mantraa ja se on auttanut mieltä keskittymään harjoitukseen ja vienyt harjoitusta meditatiiviseen suuntaan. Mantraa resitoidaan yleensä hiljaa mielessä ja yksi rivi on aina yhden vinyasan mittainen. Tätä mantraa ei tule kuitenkaan tehdä ennenkuin asanaharjoitus on edistynyt ja resitoinnin täydellinen tekniikka on opittu Gurulta.

Alla olevassa videossa Lakshmis resitoi astangan alku- ja loppumantran. Laksmish opettaa sanskritin kieltä ja chanttausta KPJAYI:ssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

© Caritashtanga